Koekeloere.jouwweb.nl
Home » dagboek » maandag

maandag

Maandag. Vandaag lekker volle bak. Om 6.15 sta ik op om me aan te kleden en nog even het nieuws van de dag tot me te nemen. De rest van de dag zal ik wel niet veel gelegenheid vinden om radio te luisteren. Om 6.45 doe ik het licht in Teun zijn kamertje aan, hij heeft even tijd nodig om wakker te worden. Hij kan zichzelf al aankleden, maar ook dat neemt het wat tijd in beslag. Om 7.00 kleed ik Jet aan en kunnen we naar beneden. Om 7.30 staat het eerste gastkindje voor de deur.

Terwijl het gastkindje van 4 maanden wat  bijkomt van haar eigen ochtend ritueel maak ik de ontbijttafel in orde. Als het tweede gastkindje (van 8 maanden) aanbelt ligt de eerste kleine wurm alweer op bed zodat ik rustig met vader nog het e.e.a. kan doorspreken. Om 8.45 komt het laatste gastkindje van vandaag binnen (van 1.5 jaar) en kan voor ons de dag beginnen.

                We volgen gestaag de dagritme kaarten; boekje lezen, even spelen. Zo nu en dan wordt dat onderbroken door een baby die wakker wordt of juist naar bed moet. Of een peuter die een vieze luier heeft. De kinderen spelen heerlijk samen en hebben weinig sturing nodig. In een hoekje geniet ik van dit soort momenten. Zo nu en dan leg ik met een kind even een puzzel, doe met de oudste een spel of bouw mee aan een treinbaan.

                Koffie-tijd! Voor de kinderen heb ik vandaag een bananen-peer-smoothie gemaakt als fruithap. Ze vinden het (gelukkig) heerlijk. Als de eerste baby zich om 10.30 aandient voor de fles mogen de andere 3 even via ‘uitzending gemist’ naar ‘het zandkasteel’ kijken. Teun weet sinds kort een beetje hoe de muis werkt en start stiekem het filmpje nog een keer. Van binnen glimlach ik; een kind van deze tijd!   

                Nu nog één baby de fles en we moeten alweer aan de lunch gaan denken.  Jeetje wat vliegt zo’n ochtend toch voorbij. Het heeft een poosje geduurd voor ik  wat handigheid in dit deel van de dag kreeg, maar vandaag schijnt het allemaal te gaan lukken. Peuters een schone luier voor het eten, dan kunnen ze straks lekker meteen naar bed. Ik ben altijd een beetje opgelucht als ze allemaal tegelijk aan het eten zijn en ik zelf ook nog mijn brood kan kauwen voor ik het doorslik. Het komt vast goed in de toekomst.

                Pffff, alles ligt. De baby van 4 maanden wordt tijdens de lunch altijd opgehaald en ik ben alleen met Teun. Even een rondje speelgoed opruimen en kruimels vangen. Teun helpt me als hij zin heeft. Hij vindt vooral de ‘kruimelboef’ een fantastisch apparaat. 

Als ik de dagboekjes voor de ouders schrijf kiest Teun leuke stickers voor de kinderen uit om er bij te plakken. Dit is een zeeeer serieuze zaak natuurlijk.  Vandaag moet er ook nog een knutselwerkje in, we hebben vlinders van koffiefilters gemaakt. En dan is het tijd voor hem, dit vindt ie heerlijk. Vandaag wil hij graag voetballen en knutselen. Prima!

                Tegen 15.00 zet ik alles klaar voor de limonade en zet ik voor mezelf een bak koffie. In overleg met Teun nemen we vandaag rozijntjes bij de limo. Een voor een haal ik de kinderen uit bed, verschonen, kleertjes weer aan en dan de volgende. Zodra iedereen wakker is zitten we samen aan tafel met limonade en uiteraard de rozijntjes.

                Vandaag wordt het volgende gastkindje om 17.15 opgehaald. Dat geeft ons nog tijd om even lekker uit te waaien buiten. Baby in de wagen, Teun loopt mee en de peuters wisselen het lopen met elkaar af. Op naar de speeltuin! Om 17.00 wil ik weer terug zijn voor de eerste moeder.

                20.00. Zo! Het laatste kindje was opgehaald om 18.00 Nog even gesproken over het indelen van de voeding en uitbreiding van het dieet. Daarna met mijn eigen kroost aan tafel. Als de kinderen op bed liggen wacht mij beneden  nog de restanten van een dag werk. Ik ruim het speelgoed op, stofzuig en dweil de boel. En als afsluiting krijgt de WC nog een doekje en wat chloor. Je weet maar nooit waar het allemaal terecht is gekomen op zo’n dag. En dan… is de avond van mij.